“Sanat herhangi bir şey değildir – bir vasıtadır.”
Günümüzün meşhur filozofları tarafından yapılan felsefe tanımları ve tarihin en büyük zihinleri tarafından yapılan bilim tanımlarından sonra; insanlığın daha belli belirsiz bir alanına dönebiliriz. Size antik çağlardan günümüze meşhur sanat tanımlarından birkaçını sunuyoruz.
Henry James; The Middle Years adlı kısa hikâyesinden:
Karanlıkta çalışıyoruz – yapabildiğimiz şeyleri yapıyoruz – sahip olduklarımızı veriyoruz. Şüphemiz tutkumuz ve tutkumuz da görevimiz. Geriye kalan her şey sanatın deliliği.
Leo Tolstoy; “What Is Art?” (“Sanat Nedir?”) adlı makalesinden:
Sanat, metafizikçilerin söylediği gibi, gizemli bir fikrin ya da Tanrı’nın dışavurumu değildir; estetik fizyologların söylediği gibi, içerisinde insanların biriktirmiş oldukları enerjinin fazlalıklarını serbest bıraktıkları bir oyun değildir; insanların duygularının dışsal işaretler tarafından ifade edilmesi değildir; mutluluk verici nesnelerin üretimi değildir ve her şeyden çok, o bir tutku değildir; aksine, insanlar arasında bir birlik yaratma aracıdır, insanları aynı duyguda toplar ve bu, yaşam için kaçınılmaz bir şeydir, ayrıca bireylerin ve insanların refahına doğru giden bir süreçtir.
Frank Lloyd Wright; 1957 yılında yazdığı bir yazısından – Frank Lloyd Wright; Mimari, Doğa ve İnsan Ruhu: Alıntılar Koleksiyonu adlı eserde yer aldığı şekilde:
Sanat bir keşiftir ve doğanın temel ilkelerinin, insanların kullanabilmesi için uygun, güzel biçimlere doğru gelişimidir.
Steven Pressfield; korku ve yaratıcı süreç hususunda en iyi 5 kitaptan birisi olan The War of Art (Sanat Savaşı) adlı eserinden:
Sanat alanında, sevgi dışında herhangi bir amaçla çalışmak, fahişeliktir.
Charles Eames; Charles Eames’ten 100 Alıntı adlı fantastik eserden:
Sanat, yapma eyleminin kalitesine bağlıdır; süreç bir büyü değildir.
Elbert Hubbard; 1908 basımı Büyük Öğretmenlerin Evlerine Küçük Seyahatler adlı eserinden:
Sanat herhangi bir şey değildir – bir vasıtadır.
Oscar Wilde; Sosyalizm ve İnsan Ruhu adlı eserinden:
Sanat, dünyada bilinen en kuvvetli bireysellik biçimidir.
Thomas Merton; Hiçbir İnsan Ada Değildir adlı eserinden:
Sanat, aynı anda hem kendimizi bulmamızı hem de kendimizi kaybetmemizi sağlar.
Francis Ford Coppola; son röportajlarından birisinde:
Herhangi bir sanatın temel unsuru risktir. Risk almazsanız, daha önce görülmemiş, gerçekten çok güzel bir şeyi nasıl yaratırsınız? Her zaman söylerim; risksiz sinema, cinsel ilişkiye girmeden çocuk beklemek gibidir. Risk almalısınız.
André Gide; Poétique (Şairane) adlı eserinden:
Sanat, direnme ile başlar – direnmenin üstesinden gelindiği noktada. Hiçbir insan şaheseri, büyük bir uğraş olmadan yaratılmamıştır.
Friedrich Nietzsche; Ray Bradbury tarafından tekrar tekrar meşhur hale getirilmiş Yazın Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık adlı eserden:
Gerçeklerden ölmememiz için sanatımız var.
Michelangelo Pistoletto; Sanatın Mesuliyeti adlı eserinden:
Her şeyden önce; sanatçılar yalnızca sanat galerileri ya da müzelerde olmamalıdırlar – mümkün olan bütün aktiviteler içerisinde bulunmalıdırlar. Sanatçı, her seviyede, insanların üstlendiği herhangi bir girişimde, düşüncenin sponsoru olmalıdır.
Federico Fellini; The Atlantic eserine 1965 yılının Aralık ayında yazdığı bir bölümden:
Tüm sanatlar otobiyografiktir; inci, istiridyenin otobiyografisidir.
Hugh MacLeod; Herkesi Yok Sayın: Ve Yaratıcılık İçin 39 Diğer Anahtar adlı eserinden:
Sanat, diğer insanlar ona ödeme yapmaya başladığı anda acı çeker.
Yunan filozof Aristophanes; M.Ö. 4. Yüzyıla ait bir yazısından:
Her insan kendi bildiği sanatı uygulamalıdır.
Ve son olarak Ulusal Sanat Vakfı için yazmış olduğum bir yazıdan alıntı olarak:
Sanatın gücü şudur: kendi kişisel çıkarlarımıza üstün gelme, yaşam üzerine tuttuğumuz tek-benci yakınlaştırma ve dünyayı ve de birbirimizi daha fazla bütünlükle, daha fazla merakla, daha fazla samimiyetle bir araya getirme gücü.
Brain Pickings by Maria Popova
Çeviren: Gözde Zülal Solak (tabutmag)