Şubat Ayı Siyahi Tarih Ayı’dır ve bunu kutlamak için Afrikan Amerikalıların tarihi ve mirasını onurlandıran favori kitaplarımızdan beş tanesini sizinle paylaşıyoruz:
Wilma Unlimited:
Wilma Rudolph Dünyanın en hızlı kadını olmayı nasıl başardı
Yazar: Kathleen Krull
Wilma Rudolph daha beş yaşına varmadan, polio hastalığı sebebiyle sol bacağı felç oldu. Herkes onun tekrar yürüyemeyeceğini söylüyordu fakat Wilma buna inanmayı reddetti. Yalnızca yürümekle kalmayacak, aynı zamanda koşacaktı. (Koştu da!) Tek bir olimpiyatta üç altın madalya kazanan ilk Amerikalı kadın Wilma Rudolph’un dramatik ve ilham verici başarı öyküsü, Caldecott madalya sahibi sanatçı David Diaz tarafından sulu boya ve akrilik resimlerle görselleştirilmiş.
Martin’in Büyük Lafları
Dr. Martin Luther King Jr’nin ölümü
Yazar: Doreen Rappaport ve Bryan Collier
Martin Luther King Jr.’un resimli biyografisi olan bu kitap King’in hayatını ve kendi sözleriyle mesajlarının derin tabiatını genç okuyuculara aktarıyor. Martin Luther King Jr. gelmiş geçmiş en etkili ve en yetenekli konuşmacılardan biriydi. Doreen Rappaport onun hayat hikayesini ve çalışmalarını basit, direkt bir yolla anlatmak için Martin Luther King’in en beğenilen konuşmalarından alıntılar yapıyor. Bryan Collier’ın büyüleyici kolaj sanatı vibransı yüksek renk ve dokuları içeren fevkalede suluboya çalışmalarıyla birleşiyor.
Yasadışılar için Kötü Haber:
Amerikalı Polis Şefi Bass Reeves’in Olağanüstü Hayatı
Yazar: Vaunda Micheaux Nelson
Başında geniş kenarlı şapkası, belinde ikiz Colt silahlarıyla atının üzerinde dururken Bass Reeves hayatın kendisinden daha güçlü görünüyordu. Yasalara uyan vatandaşlar ona büyük bir saygı duyuyordu. Bir barış memuru olarak, gözüpek ve korkusuzdu. Yasalara karşı gelmiş herhangi biri, görevi Bass Reeves’in aldığını öğrendiğinde bilirdi ki artık kaçışın son aşamasına gelmişti; çünkü Bass ölü ya da diri muhakkak yakalardı suçluları.
1838 yılında köleliğin merkezinde doğmuş olan Bass, oldukça zor ve şiddet dolu bir yaşam geçirmişti; buna karşın diğerlerinin gıpta ile baktığı “iyi ve kötüyü birbirinden ayırma” yeteneği hala canlılığını koruyordu. Hakim Isaac Parker, kanunsuz Kızılderili topraklarına yasa ve kuralları götürmek istediğinde, Bass’i Amerikalı Polis Şefi seçti. Bass ise en zekice seçim olduğunu hemen kanıtladı. Bass Reeves’in hayatı, bir Afrikan Amerika’lının, diğer deyişle Eski Batı’nın olağanüstü kahramanının hikayesidir.
Zincirler – Laurie Halse Anderson
Devrimci mücadelenin başladığı sıralarda, 13 yaşındaki Isabel kendi savaşını başlatır. Sahiplerinin ölümü üzerine kendilerine verilen özgürlük yemininin aksine, Isabel ve kız kardeşi Ruth, Amerikan devrimine hiçbir şekilde sempati duymayan acımasız ve hain bir New Yorklu Lockton ailesinin özel mülkü haline gelir. Isabel, yurtseverlere bağlı bir köle olan Curzon ile tanıştığında, Curzon İngiliz istilasının detaylarını bilen sahiplerinin casusluğunu yapması için onu teşvik eder. Başlarda buna isteksiz olan Isabel, kızkardeşi Ruth’un başına gelen felaketten sonra, kendisine özgürlük sözü veren kişiye sadakatini sunmaya karar verir.
Kafesteki Kuşların Neden Şarkı Söylediğini Biliyorum – Maya Angelou
Maya Angelou ve kardeşi Bailey, annesi tarafından dindar ve kendi halinde olan büyükannesiyle yaşaması için, küçük bir güneyli kasabasına gönderilir. Burada terk edilmişliğin ve beyazlar tarafından hor görülmenin acısını yaşayacak olan Maya, henüz 8 yaşındayken defalarca bir adamın saldırısına ve şiddetine maruz kalacak, hayat boyu bunun izleriyle yüzleşecektir. Bundan yıllar sonra San Fransisco’da Maya kendini sevmeyi, diğer insanların nezaketini, kendi kişisel gücünü öğrenecektir. Büyük yazarların fikirleri (‘William ‘Shakespeare ile tanıştım ve ona aşık oldum… ) köleleştirmek yerine, onu özgürleştirecektir.
Ayrıca bir dipnot: Maya Angelou, tabutmag 2. sayının önemli bir parçasıydı.
Samantha McGinnis
Çev: Hande Karataş