Geçtiğimiz ay düzenlenen 46’ncı California Uluslararası Antika Fuarı’nda ünlü yazar ve şair Charles Bukowski’nin 19 çizimi ortaya çıktı.
Amerikalı ünlü yazar ve şair Charles Bukowski’nin aynı zamanda yetenekli bir çizer olduğunu biliyor muydunuz? Booktryst.com’da Stephen J. Gertz imzasıyla yayımlanan bir habere göre, şairin 46’ncı California Uluslararası Antika Fuarı’nda ortaya çıkan 19 eskizinden 16’sı ilk olarak Bukowski’nin Los Angeles Free Press’teki (diğer adıyla “The Freep”) “Pasaklı Bir Yaşlı Adamdan Notlar” adlı köşesinde, diğerleri ise şiir dergisi Sunset Palms Hotel’ın dördüncü sayısında yayımlanmış.
Gertz çizimlerin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Los Angeleslı şair ve yayıncı Michael C. Ford, kişisel koleksiyonunda bulunan bu çizimleri 1974’lerin sonunda Freep’teki işinden ayrılırken masasını toparladığı sırada bulmuş. Çizimleri kendisine vermek üzere gösterdiğinde, Bukowski’den ‘Ha, sende kalsın onlar be çocuk. Bir gün bir şeyler edebilir,’ cevabını almış. Ford, tavsiyeye uyup çizimleri kişisel dosyalarının arasına atmış ve bugüne kadar da oradan bir kez, birkaç yıl önce Long Beach, California’da bugün kapanmış olan bir galeride düzenlenen kısa süreli bir sergi için çıkarmış.”
Gertz, Bukowski’nin köşesinin “şairin edebi ünü ve ağır yaşayan, ağır içen bir Los Angeles karakteri olarak yerel namının yayılmasında muhtemelen tek başına en büyük katkıyı yapan faktör” olduğunu yazıyor.
Bukowski’nin köşesi ve çizimleri arasındaki ilişkiyi şöyle anlatıyor Gertz: “John Bryan’ın ünlü yeraltı gazetesi Open City’de başlayan ve Los Angeles’ta 1967-1969 arasında yayımlanan ‘Notlar’, Bryan’ın gazetesi kapandıktan sonra Freep’te devam etti ve ülkenin diğer bölgelerindeki yeraltı ve karşı kültür yayınları (New Orleans’taki NOLA Express gibi) tarafından da kullanıldı. Bukowski’nin düzensiz olarak düzyazı ve şiir arasında gidip gelen katkılarına sık sık kaba fakat vurucu ve nükteli eskizleri eşlik ediyordu; Bukowski 1975 yılı sonlarında birkaç kez ortaya çıkan ‘Clarence Hiram Sweetmeat’ serüvenleriyle olduğu gibi çizgi bant dünyasına da adım atmıştı.”