TÜM ÖZELLİKLERE ERİŞMEK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPIN

YENİ HESAP OLUŞTUR ŞİFREMİ UNUTTUM :(

DETAYLARI HATIRLAYIN

AAH, BİR DAKİKA, HATIRLADIM!

YENİ HESAP

DAHA ÖNCE ÜYE OLDUNUZ MU? GİRİŞ YAPIN
  • Hesabım
  • Yardım
  • Bildirimler
  • Temas
  • Giriş Yap

tabutmag Edebiyat, Sanat, Kültür, Şiir ve Kitap

  • Avlu
  • Dükkan
    • Dergi & Gazete
    • İmzalı Kitaplar
    • Posterler
  • Atölye
    • Kategoriler
    • Çalışma Gönder
  • Duvar
    • Metin
    • Ses
    • Galeri
    • Video
  • Pencereler:
  • Edebiyat
  • Görsel Sanatlar
  • Sinema
  • Müzik
  • Tiyatro
  • Diğer Şeyler
  • No products in cart.
Cuma, 10 Mayıs 2019 / ODA Galeri

YENİ YILIN ÖTE TARAFINDAN, TÜYLER ÜRPERTİCİ KRAMPUS ÇİZİMLERİ

İnternetin yeni ikonlarından Krampus, Avrupa’nın pagan dönemlerinden kalma yeni yıl temalı kültürel karakterlerinden biridir. İçinde bulunduğumuz tüketim çağında AVM’ler birçok kültürün yeni yıl adetlerini harmanlayarak bu kültürel ögeleri ticari meta haline getirmektedir. Haliyle insanların boynuzlarıyla ve pek de güleç olmayan mizacıyla yeni yılbaşı maskotu olarak Krumper’e ilgi göstermeleri şaşırtıcı olmuyor.

Hikâye kitaplarının aktardığına göre Krampus, kötü çocukları cezalandırmak için (ek olarak zaman zaman fettan kadınları cezbederek kötülük yaparken tasvir edilmiştir) ziyarete geliyor. Kendisinden daha meşhur olup yeni yılda hediyelere boğan Noel Baba’dan farklı olarak zincir taşıyor ve cezalandırdıklarına bu zincirle vuruyordu (bazen bir dal demeti yahut kırbaçla da tasvir edildiği olmuştur). Avrupa’nın bazı kesimlerinde (ve gitgide artan oranda ABD’de) Krampus festivalleri düzenleniyor. 5 Aralık gecesi Krampus gecesi (Krampusnacht) olarak adlandırılıyor. Michael Dougherty’nin Krampus adlı filmi de yaklaşık dört yıl önce, Krampus gecesinde gösterime girmiştir.

Biz de bugün eski kartpostal ve tebrik kartlarından derlediğimiz tüyler ürpertici görsellerle Krampus’u ve azametli boynuzlarını yâd ediyoruz.



Alison Nastasi
Çeviren: tabutmag

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BU HAFTANIN ÇİÇEKLERİ

Dün Dağlarda Dolaştım Evde Yoktum – İlhan Berk

Dün Dağlarda Dolaştım Evde Yoktum – İlhan Berk

Dümbüllü’nün Son Öğrencisi: Nejat Uygur

Dümbüllü’nün Son Öğrencisi: Nejat Uygur

Octavio Paz, Telaş

Octavio Paz, Telaş

Arşivde arama yapın...

tabutmag

  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ekibimiz
  • Yardım
  • İletişim

kişisel

  • Hesabım
  • Sepetim
  • Havale - EFT Bildirimi
  • Yazı Gönder

e-posta aboneliği

tabutmag üzerinden tüm gelişmeler hakkında bilgi almak için e-posta adresinizi bizimle paylaşın.

Güvendesiniz*
Asla 3. kişilerle paylaşılmaz.

tabutmag, tabutedebiyat adı altında 2001 yılında hayata geçirdiğimiz edebiyat, kültür ve sanat forumlarının desteklediği, tabutedebiyat’ın ilkelerini benimseyen bir sanat bildirgecidir. tabutedebiyat ise gücünü, yaklaşık 12 yıldır yazın alanında üretken, popüler edebiyatın dışında kalan ve kalmaya ısrarlı yeni nesil yazarların birbirleriyle girdiği etkileşimden alır.

Dönüşümün karşılığı, edebiyat, sinema, tiyatro ve görsel sanatlar alanında ilgililere nitelikli ve özgün içerikler sunmak olmuştur.

Bu etkileşimin bir parçası olmak, yazılarınızı, yorumlarınızı, ürünlerinizi, videolarınızı tabutmag sayfalarına göndermek isteyebilirsiniz, isteyin. Bu doğrultuda Atölye, herkesin içerik yüklemesine açıktır. Diğer nitelikli çevirileriniz ve çalışmalarınız için hello@tabutmag.com adresiyle temas edebilirsiniz.

Edebiyat Kisvesinde Aşırı Sanat © 2001 tabutmag.com - Tüm hakları saklıdır.
Yazılar ve görseller, kaynak gösterilse dahi, özel izin olmadığı sürece tamamen kullanılamaz. Kısa alıntılar, yalnızca alıntılanan makaleye aktif bağlantı verme ve alıntılanan bölümdeki aktif bağlantıları koruma şartıyla yapılabilir. Bu hususta gerekli yazışma ve temas bilgilerimiz şu bağlantıda yer almaktadır.

ÜST