tabutmag Edebiyat, Sanat, Kültür, Şiir ve Kitap

  • Avlu
  • Dükkan
    • Dergi & Gazete
    • İmzalı Kitaplar
    • Posterler
  • Forum
  • İçerikler
    • Edebiyat
    • Görsel Sanatlar
    • Sinema
    • Müzik
    • Tiyatro
    • Diğer şeyler
    • Siparişler
    • İndirmeler
    • Adres
    • Hesap detayları
    • Şifremi unuttum
  • No products in cart.
27 Ocak 2020, Pazartesi / ODA Edebiyat, Görsel Sanatlar

Resimlerle Galileo’nun isyankar ve devrimci hayatı

Üniversite terk bir insanın cennetleri yeniden düzenleyişi ve evrendeki yerimizi algılayışımızı sonsuza dek değiştirişi.

1564 yılında, Galileo Galilei saatsiz, teleskopsuz, mikroskopsuz bir dünyaya doğdu – evrenin merkezi olduğuna, güneşin, ayın ve yıldızların etrafında döndüğüne inanılan bir dünyaya. Yetmiş yedi yıl sonraki ölümüne kadar, fikirleri insan tarihinin en önemli bilimsel devriminin tohumlarını serpti. Kötü tanınan, Dünyanın evrenin merkezi olmadığını göstererek dine aykırı olan ve neredeyse idamına sebep olan gök bilimsel keşiflerinin yanında, Galileo modern zaman ölçümünü ve mikroskobu icat etmiş, Shakespeare’e ilham vermiş ve hatta kültür evrimini anlamak için mecazi bir model sunmuştur.

“Ben, Galileo” kitabında yazar ve ressam Bonnie Christensen, büyük İtalyan gök bilimci, fizikçi, mühendis ve filozofun hayatını anlatarak hem en iyi resimli biyografilere hem de bilim odaklı çocuk kitaplarına bir ekleme yapıyor.

Büyük ihtimalle Ralph Steadman’in “Ben, Leonardo“‘sundan etkilenerek yazılan hikaye, Galileo’nun anlattığı bir otobiyografi şeklinde. Christensen’ın güzel çizimleri Galileo’nun döneminin estetik anlayışına uyarak, Avrupa katedrallerinin vitraylarıyla eski ustaların sanat tarzlarını birleştiriyor.

Galileo’yla inanca aykırı keşifleri yüzünden Engizisyon tarafından hayat boyu ev hapsine mahkum edilmiş kör ve yaşlı bir adamken tanışıyor, ve onunla beraber zamanda yolculuk yapıyoruz.

Çocukluğunda, babasının müzik ve matematiği birleştiren teorileri genç çocuğa gelenekleri sorgulamaya iten bir dünya bakışı kazandırmış: on bir yaşında, resmi eğitim için bir manastıra gönderilmiş ve bir keşiş olmaya karar vermesi babasının onu oradan alarak tıbbi okula göndermesine sebep olmuştu; ergenlik döneminde, derecesini almadan tıbbi okulu bırakmıştı.

Ergenliğinin geri kalanında, Galileo evde çalıştırılmış ve birçok şeyi babasıyla deneyler yaparak kendisi öğrenmişti -bir telin uzunluğu, gerginliği ve kalınlığını değiştirerek değişik sesler elde etmek gibi…

Ancak doymak bilmeyen bilimsel merakının bir bedeli vardı – yirmi beş yaşına geldiğinde, Galileo çoktan gelenekten uzaklaşması sebebiyle pek de tutulmuyordu. Akranlarının giydiği profesyonel cübbeleri giymiyor, Aristotle’in kutsal fizik kurallarına meydan okuyordu.

Ünlü Yunan filozof Aristotle, ağır bir nesnenin hafif bir nesneden daha hızlı yere düşeceğini iddia etmişti. Ben buna katılmadım. Düşüncemi ispatlamak için, farklı ağırlıklardaki iki gülleyi eğimli kuleden bıraktım. Tahmin ettiğim gibi, tamamen aynı hızla düştüler. Ancak toplum, bilimsel kanıtın karşısında bile ikna olmamıştı. Pisa Üniversitesinde eğitim vermeye devam etmek için çağırılmadım.

Ama Galileo yılmadı, ve antik bilim ve dinin dogmalarına meydan okumaya devam etti. Özgün sarkaç anlayışı modern zaman ölçümünün ilk kıvılcımlarıydı ve ünlü teleskop gözlemleriyle etrafında dönülenin Dünya değil Güneş olduğunu kanıtladı.

Keşfinin ne kadar radikal ve tehlikeli olduğunun farkında olan Galileo, yedi yıl boyunce sessiz kaldı ve bu sürede merakını başka yerlere çevirip mikroskobu icat etti.

En sonunda bulduklarını yayımladığında, gerçekten Engizisyonun hışmına uğradı ve Arcetri tepelerindeki evinde hapsedildi, ve daha sonra burada evrenin gerçeklerini görmüş bir kör adam olarak öldü. Fikirleri yepyeni bir bilim ve kültür dönemi başlattı ve evrenle ilişkimizi tamamen değiştirdi.

Devamında Avusturyalı sanatçı Lisbeth Zwerger’in Grimm Masalları çizimlerini ve Danimarka’lı çiftin klasik, resimli cinsellik rehberi olan Aşkın ABZ’sini inceleyebilirsiniz.

Görüşmek üzere.

Brain Pickings by Maria Popova
Çeviren: tabutmag

İLGİNİ ÇEKEBİLİR

Benim Gözümle Tezer Özlü (1942-1986)
Hannah Arendt; Zaman, Mekân ve Düşünen Egomuzun Bulunduğu Yer Üzerine
Zamanın Aynası (Sovyet Bilim Kurgu Çizgi Filmi) – 1976

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BU HAFTANIN ÇİÇEKLERİ

Hyperion’dan Bellarmin’e (Hölderlin)

Hyperion’dan Bellarmin’e (Hölderlin)

Ernst Bloch -Umut İlkesi (Yeni Elbise, Işıklandırılmış Vitrin)

Ernst Bloch -Umut İlkesi (Yeni Elbise, Işıklandırılmış Vitrin)

Rainer Maria Rilke, Genç Şaire Mektuplar (10-14)

Rainer Maria Rilke, Genç Şaire Mektuplar (10-14)

E-posta Aboneliği

tabutmag üzerinden tüm gelişmeler hakkında bilgi almak için e-posta adresinizi bizimle paylaşın.

Sorularınız mı var?

Telefon

(312) 803 1502

E-posta

hello@tabutmag.com

Sosyal

Instagram

Keşfedin

Hakkımızda

Künye

Ekibimiz

Yardım

Havale - EFT Bildirimi

Bize Ulaşın

tabutmag, tabutedebiyat adı altında 2001 yılında hayata geçirdiğimiz edebiyat, kültür ve sanat forumlarının desteklediği, tabutedebiyat’ın ilkelerini benimseyen bir sanat bildirgecidir. tabutedebiyat ise gücünü, yaklaşık 12 yıldır yazın alanında üretken, popüler edebiyatın dışında kalan ve kalmaya ısrarlı yeni nesil yazarların birbirleriyle girdiği etkileşimden alır.

Dönüşümün karşılığı, edebiyat, sinema, tiyatro ve görsel sanatlar alanında ilgililere nitelikli ve özgün içerikler sunmak olmuştur.

Bu etkileşimin bir parçası olmak, yazılarınızı, yorumlarınızı, ürünlerinizi, videolarınızı tabutmag sayfalarına göndermek isteyebilirsiniz, isteyin. Bu doğrultuda Atölye, herkesin içerik yüklemesine açıktır. Diğer nitelikli çevirileriniz ve çalışmalarınız için hello@tabutmag.com adresiyle temas edebilirsiniz.

ÜST