tabutmag Edebiyat, Sanat, Kültür, Şiir ve Kitap

  • Avlu
  • Dükkan
    • Dergi & Gazete
    • İmzalı Kitaplar
    • Posterler
  • Forum
  • İçerikler
    • Edebiyat
    • Görsel Sanatlar
    • Sinema
    • Müzik
    • Tiyatro
    • Diğer şeyler
    • Siparişler
    • İndirmeler
    • Adres
    • Hesap detayları
    • Şifremi unuttum
  • No products in cart.
31 Ağustos 2015, Pazartesi / ODA Edebiyat

Hemingway’den Yazar Adaylarına Öğütler

Ernest Hemingway (21 Temmuz 1899–2 Temmuz 1961) egonun yarattığı tehlikelere karşı alınacak önlemlerden kısa ancak mükemmel Nobel Ödülü konuşmasına kadar söyledikleri ve yazdıklarıyla büyük yazarların tavsiyeleri koleksiyonunun genişlemesinde büyük bir paya sahiptir. Ancak onun bilgeliği kendini en çok, kurgusal olmayan bir düzyazı, 1967 tarihli Satır Arası‘ndaki pasajlarda gösteriyor. Hemingway’in eserlerinden, mektuplarından faydalanılarak oluşturulan Hemingway’den, Yazmak Üzerine adlı derlemede Hemingway’in pek çok konu üzerine görüşlerine ulaşılabilir.

Hemingway, tavsiyeleri veren kişinin adını Y. C. koyarak, yazar olmak için can atan ‘fare’ takma isimli bir yazar adayına açık açık şunları yazıyor:

Bir yazar kendini nasıl yetiştirebilir?

Fare

Bugün neler olduğunu iyi gözlemle. Ola ki balık tutmaya gidersen, insanların ne yaptığını görmeye çalış. Balığın sudan yukarı zıplayışını izlemekten zevk alıyorsan, sana bu duyguları yaşatan esas şeyin ne olduğunu hatırlamaya çalış. Suyun yükselen şekilleri mi; balığın damlalar akmaya başlayıncaya dek bir keman yayı gibi daralması mı; yoksa zıpladığında suya bir anda çarpışı ve dalışı mı? Seslerin nasıl olduğunu ve neler söylendiğini iyi hatırla. Sana bu duyguları veren şeyi bulmaya çalış; hangi olay sana bu heyecanı yaşattı. Daha sonra bunları daha açık bir hale getirerek kâğıda aktar, bu şekilde okuyucu da senin gördüğün gibi görecek ve seninle aynı duyguları yaşayacaktır. Bu beş parmak egzersizidir.

Y. C.

Pekâlâ.

Fare

Sonra, bir an için başka birinin zihnine gir. Mesela ben seni azarlıyorsam, bunu yaparken ne düşündüğümü ve bu konuda ne hissettiğini çözmeye çalış. Carlos Juan’a küfrettiğinde, tarafların aslında ne demek istediği üzerine düşün. Kim haklı diye düşünme. Şeyler olmaları gerektiği gibidir. Bir insan olarak sen zaten kim haklı kim değil, biliyorsun. Bir yazar olarak ise, yargılamamalısın. Anlamalısın.

Y. C.

Pekâlâ.

Fare

İyi dinle. İnsanlar konuşurken, iyi dinle. Ne söyleyeceğini düşünme. Çoğu insan dinlemez. Ya da gözlemlemezler. Bir odaya girip çıktığında orada gördüğün her şeyi bilmek durumundasın. Eğer o oda sana herhangi bir duygu yaşattıysa, sana o duyguyu yaşatan asıl şeyin ne olduğunu çözmeye çalışmalısın. Alıştırma olarak bi’ yap bunu. Şehre indiğinde bir tiyatro binasının önünde bekle ve insanların taksilerden, motosikletlerden inerken nasıl farklı göründüklerini izle. Bu alıştırmayı yapmanın yüzlerce yolu var. Daima diğer insanları düşün.

Y. C.

Maria Popova
Çeviri: Hande Karataş (tabutmag)

ETİKETLER: Ernest Hemingway

İLGİNİ ÇEKEBİLİR

Anam Cara ve Gerçek Arkadaşlığın Özü: Şair ve Filozof John O’Donohue, Antik Kelt Kavramı Ruh-Arkadaşı Üzerine
Jorge Luis Borges – Anlar
Esra Erol’u Foucault ile Okumak

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BU HAFTANIN ÇİÇEKLERİ

Hyperion’dan Bellarmin’e (Hölderlin)

Hyperion’dan Bellarmin’e (Hölderlin)

Ernst Bloch -Umut İlkesi (Yeni Elbise, Işıklandırılmış Vitrin)

Ernst Bloch -Umut İlkesi (Yeni Elbise, Işıklandırılmış Vitrin)

Rainer Maria Rilke, Genç Şaire Mektuplar (10-14)

Rainer Maria Rilke, Genç Şaire Mektuplar (10-14)

E-posta Aboneliği

tabutmag üzerinden tüm gelişmeler hakkında bilgi almak için e-posta adresinizi bizimle paylaşın.

Sorularınız mı var?

Telefon

(312) 803 1502

E-posta

hello@tabutmag.com

Sosyal

Instagram

Keşfedin

Hakkımızda

Künye

Ekibimiz

Yardım

Havale - EFT Bildirimi

Bize Ulaşın

tabutmag, tabutedebiyat adı altında 2001 yılında hayata geçirdiğimiz edebiyat, kültür ve sanat forumlarının desteklediği, tabutedebiyat’ın ilkelerini benimseyen bir sanat bildirgecidir. tabutedebiyat ise gücünü, yaklaşık 12 yıldır yazın alanında üretken, popüler edebiyatın dışında kalan ve kalmaya ısrarlı yeni nesil yazarların birbirleriyle girdiği etkileşimden alır.

Dönüşümün karşılığı, edebiyat, sinema, tiyatro ve görsel sanatlar alanında ilgililere nitelikli ve özgün içerikler sunmak olmuştur.

Bu etkileşimin bir parçası olmak, yazılarınızı, yorumlarınızı, ürünlerinizi, videolarınızı tabutmag sayfalarına göndermek isteyebilirsiniz, isteyin. Bu doğrultuda Atölye, herkesin içerik yüklemesine açıktır. Diğer nitelikli çevirileriniz ve çalışmalarınız için hello@tabutmag.com adresiyle temas edebilirsiniz.

ÜST